Roadtrip cinematogràfic cap. 5: cinema llatinoamericà

Ampersand

Després de passar per Rússia, canviem d’aires i ens n’anem de roadtrip per Llatinoamèrica. El cinema llatinoamericà és molt ric i complex, i ens ha costat triar un sol país, així que ens fixarem en el cinema de tota la regió mitjançant un tema en comú: pel·lícules de viatges. Així doncs, us oferim aquest recull de set road movies ambientades a Amèrica Llatina, perquè marxeu de viatge sense sortir de casa i us animeu a visitar nous racons del planeta!

 

1. Diarios de motocicleta (2004)

Comencem amb una pel·lícula de Walter Salles protagonitzada per Gael García Bernal i Rodrigo de la Serna Chevalier. En aquesta pel·lícula biogràfica recorrem Argentina, Xile, Perú, Colòmbia i Veneçuela guiats per Che Guevara i Alberto Granado. Els dos joves amics emprenen un viatge des de Buenos Aires en moto amb l’objectiu de conèixer el continent. Aquest viatge els portarà a recórrer pobles i regions que desconeixien, i gràcies a això prendran consciència de les injustícies i les marcades diferències entre classes socials que encara afecten la regió. La pel·lícula es basa en les notes de viatge que el Che va escriure entre 1951 i 1952.

 

2. Y tu mamá también (2001)

Gael García Bernal també protagonitza, juntament amb Diego Luna i Maribel Verdú, aquest clàssic del cinema llatinoamericà. Luisa és una dona espanyola deprimida que se’n va de viatge a la costa de Mèxic amb dos adolescents mexicans, Tenoch i Julio. Durant tot el viatge veiem com, a poc a poc, les tensions i els conflictes entre els dos adolescents s’acumulen i el viatge els acaba canviant la vida. Aquesta pel·lícula està dirigida per Alfonso Cuarón, que recentment va guanyar el seu segon Oscar al millor director per Roma, pel·lícula ambientada al Mèxic dels anys 70 i que també val molt la pena veure.

 

3. Qué tan lejos (2006)

Aquesta pel·lícula equatoriana, primer llargmetratge de Tania Hermida, narra el viatge d’Esperanza (Tania Martínez), una turista espanyola, i Tristeza (Cecilia Vallejo), una estudiant equatoriana. Les dues dones es coneixen per casualitat en un autobús en direcció a Cuenca, ciutat que volen visitar per motius diferents. A causa d’una vaga nacional no poden continuar el trajecte, així que emprenen un viatge alternatiu en què faran noves amistats i es retrobaran amb elles mateixes. Aquesta pel·lícula es va rodar en vuit províncies equatorianes diferents, i mostra la varietat i la bellesa dels diversos paisatges i pobles del país.

 

4. El abrazo de la serpiente (2015)

A El abrazo de la serpiente, de Ciro Guerra, ens endinsem de ple en l’Amazones sota el guiatge de Karamakate, xaman i últim supervivent del seu poble. La pel·lícula mostra com, en dues ocasions (1909 i 1940), Karamakate acompanya dos científics a la recerca de la yakruna, una planta sagrada. La pel·lícula mostra imatges exuberants de l’Amazones, però també adreça els conflictes que l’afecten, com ara la destrucció de la selva i els desplaçaments forçats dels pobles originaris, temes més actuals que mai.

Convé destacar que El abrazo de la serpiente és la primera pel·lícula colombiana nominada a un Oscar i ha estat aclamada per la crítica internacionalment. Si en voleu saber més, us recomanem llegir aquesta entrevista amb els dos actors que interpreten Karamakate.

 

5. La sal de la Tierra (2014)

Aquest documental explora la vida i l’obra del fotògraf brasiler Sebastião Salgado. La pel·lícula no només se centra en Brasil (Salgado, al llarg de 40 anys de trajectòria professional, ha fotografiat tot el planeta), però el país sí que hi té una importància especial. Entre les imatges de Brasil que podem veure-hi, destaquen algunes de les fotografies més conegudes de Salgado, com ara les del reportatge que va fer a les mines d’or de Serra Pelada. També coneixerem un dels projectes més recents del fotògraf, Genesis, homenatge al planeta i a la natura salvatge que encara hi resisteix. Actualment, Salgado encapçala una iniciativa per recuperar i conservar l’Amazones i hi ha centrat els seus últims treballs fotogràfics. Podeu veure’n una mostra a Voces de la Amazonia.

 

6. Central do Brasil (1998)

Continuem a Brasil amb aquest clàssic del cinema llatinoamericà dirigit per Walter Salles. A Central do Brasil coneixem la Dora (interpretada magistralment per Fernanda Montenegro), una mestra retirada que es dedica a escriure les cartes que li dicten analfabets a l’estació central de Rio de Janeiro. Dora és una dona freda i distant, però un dia tot canvia: una de les seves clientes mor atropellada i el seu fill petit es queda tot sol a l’estació. En conflicte amb el seu egoisme i distanciament inicial, Dora decideix començar un viatge a través de Brasil amb el nen per reunir-lo amb el seu pare, que viu en una província llunyana.

 

7. 180° South (2010)

Finalment, visitarem alguns dels paisatges més espectaculars de Llatinoamèrica gràcies al surfista i fotògraf estatunidenc Jeff Johnson. En aquest documental, Johnson emprèn un viatge per mar des de Seattle cap a la Patagònia, passant per l’illa de Pasqua i altres indrets impressionants. Si us agraden els esports d’aventura i la natura, no us el podeu perdre!

 


Us ve de gust veure més cinema llatinoamericà? Consulteu aquest llistat de 30 pel·lícules llatinoamericanes imprescindibles! I si voleu continuar coneixent la regió, podeu fer-ho llegint algun dels llibres que recomana el periodista Jon Lee Anderson.

Necessiteu fer una traducció al castellà de Mèxic o al d’Argentina? O potser al portuguès de Brasil? Recordeu que ens adaptem al màxim a les vostres necessitats, així que ens podeu indicar quina variant lingüística necessiteu. Poseu-vos en contacte amb nosaltres i us ajudarem a aconseguir la traducció que voleu!