Viatgem amb la música

Ampersand

Som una empresa de traduccions i ens agrada saber què passa al món. Tenim interès pels idiomes, per les cultures d’altres llocs i per tot el que ens poden aportar. La nostra feina és traduir, però de tant en tant també ens agrada deixar volar la imaginació i anar de viatge.

Aquest any, més que mai, haurem de posar una mica d’imaginació per fer unes vacances lluny de casa. Amb la mobilitat restringida i sense saber si a mig viatge hi haurà canvis, és millor quedar-se a casa i fer viatges virtuals. Ja ho hem fet altres anys. Hem fet la volta al món amb la literatura, amb la gastronomia i amb el cinema. Fins i tot l’hem fet amb vocabularis bàsics. I aquest any viatjarem amb la música.

Asseieu-vos a la vostra butaca preferida, o en una gandula al jardí, i trieu itinerari.

Itinerari 1: Àfrica, diversitat de ritmes

Comencem el nostre viatge amb un continent que ens porta sensacions molt diverses, des de l’alegria del zouk a la saudade més profunda, passant pel raï àrab. En aquesta ocasió anem a Cap Verd, on trobem Cesària Evora i una cançó que fa posar de bon humor: Carnaval de São Vicente.

São Vicente (Cabo Verde)

Per continuar amb bon ritme, arribarem fins a Algèria per retrobar-nos amb Khaled, un cantant molt conegut de finals de segle passat i principis d’aquest, i en destaquem la cançó Didi, que va fer furor. Acabarem aquest miniviatge al Senegal, amb l’estrella nacional de la cançó d’aquest país: Youssou N’Dour. Entre les moltes cançons que té, us recomanem 7 seconds, en què va col·laborar amb Neneh Cherry.

Itinerari 2: Àsia, realment exòtica?

Entrem en aquest continent per l’oest, per l’Uzbekistan. Sabem ben poca cosa d’aquest país, però volem destacar una cantant, la Yulduz Usmanova, que va sonar amb força a casa nostra amb la cançó I wish you were here. I d’aquí passem al Pakistan, on trobem Atif Aslam amb Tajdar-e-Haram.

Bukhara (Uzbekistan)

Sí, totes dues cançons tenen alguna cosa que ens pot sonar exòtica, però no hem d’oblidar que a l’Àsia també hi ha grups que no sonen gens exòtics. Com a exemple podem parlar de Heibao, un grup xinès de rock dur o heavy (segons com us ho mireu) del qual destaquem Wudizirong. I, és clar, no podem deixar-nos el K-pop, una tendència que actualment està en alça i de la qual podreu fer un tastet amb els SHInee, de Corea del Sud.

Itinerari 3: Amèrica del Nord, la gran escapada

No hi ha dubte que Estats Units és un país que fa una gran aportació al món de la música. En aquest cas, us portem a Nashville amb The Colognes i la seva Unspoken, però també passarem per Las Vegas amb The Killers i el seu gran èxit Human, per acabar a Califòrnia amb Foster the People i Pumped up Kicks, una cançó amb un ritme enganxós i molt lluminós.

Moraine Lake (Canadà)

No obstant això, no podem oblidar-nos del Canadà, on hi ha gent com Coeur de Pirate i Comme des enfants, o el conegudíssim Bryan Adams, de qui costa recomanar una única cançó: si la voleu lenta, trieu Heaven; si voleu alguna cosa amb més ritme, It’s only love amb la gran Tina Turner.

Itinerari 4: Europa, el gran tour

Tanquem la llista de propostes amb un territori que ens és molt proper: Europa. La facilitat que tenim per desplaçar-nos-hi fa que puguem fer viatges més curts i, per això, l’acabem coneixent millor. Així, podem fer un desplaçament de cap de setmana a les illes britàniques, on podem escoltar cançons en gaèlic com ara Téir abhaile ‘riú, de Celtic Woman, o els grans èxits del brit pop, una font inesgotable de música amb clàssics com Whatever dels Oasis o Trash de Suede.

Ara bé, la cosa no s’acaba aquí. Si anem més al nord, podem arribar-nos fins a dalt de tot de Noruega, a Tromsø, d’on són el duo Röyksopp, que es dediquen a l’electrònica amb perles com Remind me. També hi trobarem els Adjágas, un grup sami que canta cançons com Ozan.

Si, en canvi, el que voleu és anar a l’est d’Europa, podeu provar Hongria, on trobareu els AWS, que van participar al festival d’Eurovisió amb Viszlát Nyár, una cançó molt potent. Si voleu anar encara més a l’est i arribar als límits del continent, podeu fer un salt a Turquia i escoltar en Tarkan amb cançons com Simarik, una cançó que transmet bon rotllo. Feu un pas enrere i torneu cap a l’oest, i arribeu-vos a Croàcia per sentir Kiše Jesenje, dels Prljavo kazalište.

Manarola (Itàlia)

Acabem aquest itinerari a Itàlia, un país del qual tradicionalment hem rebut una gran quantitat de cançons. Han passat molts anys des del Tu vuoi far l’americano de Renato Carosone o de L’italiano de Toto Cotugno, però la indústria musical italiana continua sent molt potent. Avui dia podem ballar amb Cinghiali incazzati dels Ex-Otago, en la banda més indie de l’espectre musical italià, o relaxar-nos amb La nuova stella di Broadway de Cesare Cremonini. I si voleu continuar ballant, aposteu per Francesco Gabbani i Shambola, una cançó força diferent de l’Occidentali’s Karma que el va fer famós a Eurovisió.

Us hem posat el cap com un bombo? Sempre podeu triar la solució més fàcil i pràctica: visiteu el nostre Spotify i escolteu la llista que us hem preparat!


Escoltar música està molt bé, però si el que necessiteu és una traducció no dubteu a escriure’ns perquè us preparem un pressupost gratuït i sense compromís.

 

 

Crèdits de les fotos: Olga Stalska, Ondrej Majer, Darrell Chaddock, bantersnaps, Nikki Jeffrey